I den kulde som vi har oplevet denne vinter, er frostsprængte rør og vandmålere næsten hverdag for VVS manden. Mange sommerhus-ejere har allerede oplevet store skader på deres vandrør, varmtvandsbeholdere og vandmålere. Og det er en rigtig træls ting at komme i sommerhus til.Vandmåler død i kulden

Vi besluttede os forledes at kigge forbi sommerhuset og nyde en weekend i stilheden og med pejsen tændt.
Til vores store forskrækkelse opdager vi som det første at vandet ikke kommer ud af vandhanen når vi tænder. Straks ud i sikringsrummet (som desværre er et uopvarmet siderum til køkkenet) og opdager at vandmåleren er død og glasset sprængt.

Vi ringer til VVS manden(det er fredag), og fortæller ham om situationen. Han siger at, hvis der er skader på vandmåleren må han ikke røre det før der har været en gut fra kommunen og ordne den. Vi ringer så til vedkommende der kan reparere vandmåleren, og får at vide at han godt kan komme, men det koster 700 kroner i weekend takst. Fair nok – det var jo nødvendigt at få repareret.

Han kommer og ordner skidtet, men mener at både vandrør og varmtvandsbeholder også er stået af af frostskade. Herefter ringer vi atter til VVS manden(som også kører på weekend takst), og han kommer ud til sommerhuset.

Frostkadede rør

Da han skiller rørene ad, er de fulde af is – men umiddelbart ingen skade. Varmsvandsbeholderen, som normalt er fuld af vand, var også delvist frosset til. Han skiftede et par rør og fik heldigvis varmtvandsbeholderen til at fungere. Da vi spurgte ham hvordan det kunne gå til, at alt var frostskadet, fortalte han at vinteren havde været hård, og vinden tilfældigvis havde været i den forkerte retning. Dermed har de minus 18 grader (som systemet ellers er bygget til), været alt for meget for rørene og vandmåleren.

Frostsikre vandmåler og vandrør

Han ville frostsikre rørene med glødetråde, så det ikke skete igen, men det kostede et par tusinde.

Senere ringede han igen og foreslog at vi installeret en el-radiator i rummet, som selv slog til og fra afhængig af vejrsituationen. Frostsikring af sommerhuset endte med at koste ret meget, kan jeg godt afsløre. Vi besluttede os for at tage hjem fra sommerhuset samme dag som  vi kom, indtil de kunne få repareret vandrørene.

Har du også din vandmåler, varmsvandsbeholder og vandrør i et uopvarmet rum, så sørg for at invester i lidt frostsikring af sommerhuset – det betaler sig, kan jeg afsløre.

Der er aldrig før sket noget om vinteren i sommerhuset, så vi undrer os lidt, men den vinteren har åbenbart været rigtig barsk i den del af landet. Men nu er det frostsikkert, så vinteren kan bare komme an!